«

»

Apple  määrätään maksamaan 13 miljardia euroa veroja?

apple määrätään maksamaan 13 miljardia euroa veroja?Applen Euroopan verosuunnittelut ovat tulemassa yhtiölle kalliiksi. Euroopan Komissio julkaisi tiedotteen jossa he kertoivat että Irlanti joutuu perimään Applelta 13 miljardia euroa veroja. Apple on pitänyt Euroopan päämajaansa Irlannissa jo vuosia sen takia että he hyötyvät joka vuosia miljardeja euroja kevyeen veroasteen takia.

Asiasta ollaan jo vuosia väännetty kättä mediassa ja EU:n toimesta, mutta vasta nyt tuli selkeä viesti komissiolta että asia nähdään erittäin ikävänä ja laittomana asiana. Asian tekee pahemmaksi se tosiasia, että Irlanti on antanut erityisesti Applelle verokevennyksiä vaikka kaikki muut yritykset verotetaan enemmän.

EU-lainsäädännön mukaan, jäsenvaltiot eivät saa antaa valikoiduille yrityksille verokevennyksiä.  Järjestelyt ovat tehneet sen mahdolliseksi, että Apple on maksanut yritysveroja 1% verran 2003-2014 ja 2014 jälkeen jopa 0,005%.

Apple on optimoinut verojaan perustamalla yhtiöitä jotka olevat olemassa ainoastaan paperilla. Koska yhtiöiden päämajat eivät periaatteessa olleet ikinä olemassa, ei Apple maksanut vuosiin senttiäkään veroja voitostaan.

Lopullinen summa ei ole vielä tiedossa, mutta yhteensä Apple on tällä verosuunnitelmalla ”kiertänyt” eroja noin 13 miljardin euron edestä, ja yhtiö voi myös joutumaan maksamaan korkoa jopa vuodesta 2003 asti. Vuonna 2015, Apple muutti järjestelyitään EU-verolainsäädännön mukaisiksi.

Applen mielestä kaikki tämä on täyttä puppua ja he tulevat tehdä asiasta valituksen. Myös Irlanti on ilmoittanut valittavansa asiasta.  Asia on ongelmallinen, sillä nyt joudumme kyselemään itseltämme, haluammeko yhtenäisen EU-veron, vai kuuluvatko verot maiden oman lainsäädännön piikkiin? Mikäli EU yhtenäistää verolainsäädännön koko alueelleen, voi se johtaa hyvinkin nopeasti siihen että kaikki isot ja innovatiiviset yhtiöt häipyvät todella nopeasti Euroopasta.